Λήψη περιβαλλοντικών ελέγχων στο εργοστάσιο της ΒΙΑΜΥΛ

Λήψη περιβαλλοντικών ελέγχων στο εργοστάσιο της ΒΙΑΜΥΛ

Αρ. Πρωτ. 183/17.06.09

Προς Υπουργούς:

- ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

- ΕΣΔΔΑ και Δημόσιας Τάξης

Το εργοστάσιο της ΒΙΑΜΥΛ στη Θεσσαλονίκη σταμάτησε τη λειτουργία του οριστικά τον Σεπτέμβριο του 2008  δίνοντας τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του χώρου, μετά την κατεδάφιση του συγκεκριμένου κτιρίου. Για τον σκοπό αυτό η Νομαρχία Θεσσαλονίκης προχώρησε στην έγκριση συγκεκριμένης περιβαλλοντικής μελέτης για την κατεδάφιση του εργοστασίου, αλλά και την απομάκρυνση και ασφαλή μεταφορά των επικίνδυνων υλικών, που χρησιμοποιούνταν κατά τη λειτουργία του εργοστασίου.                                                                  

 

Για την υλοποίηση του σχεδίου ασφαλούς απομάκρυνσης των επικίνδυνων υλικών, μεταξύ των οποίων αμίαντος, συσσωρευτές μολύβδου και νικελίου, λαμπτήρες φθορίου με υδράργυρο και μετασχηματιστές, και την κατεδάφιση των κτιριακών εγκαταστάσεων η ιδιοκτήτρια εταιρεία Tate & Lyle πήρε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής  η μελέτη περιβαλλοντικών όρων δεν εφαρμόστηκε από την εταιρεία που ανέλαβε την κατεδάφιση του εργοστασίου, ενώ εκατοντάδες κιλά τοξικών, όπως οξύ και σόδα, διοχετεύονται ανεπεξέργαστα στο έδαφος και την θάλασσα.

Επιπλέον το γεγονός ότι το εργοστάσιο βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή και σε μεγάλα πολυσύχναστα εμπορικά κέντρα, γεννά ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η μη ασφαλής απομάκρυνση των τοξικών υλικών τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για το περιβάλλον.

 

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 - Προβλέπεται να προχωρήσουν τα αρμόδια Υπουργεία μέσω των αρμόδιων φορέων σε ελέγχους για το κατά πόσο τηρήθηκαν οι περιβαλλοντικές μελέτες κατεδάφισης και ασφαλούς απομάκρυνσης των τοξικών υλικών από το εργοστάσιο της ΒΙΑΜΥΛ;

 

- Έχουν προχωρήσει τα αρμόδια Υπουργεία σε έλεγχο των καταγγελιών αναφορικά με τη διάθεση ανεπεξέργαστων τοξικών στο έδαφος και τη θάλασσα;

Απαντήσεις Υπουργείων